Geschiedenis

 

Op 10 december 1950 zag aquariumvereniging Ons Genoegen Tilburg het levenslicht. Een aantal hobbyisten had zich verenigd met het voornemen gezamenlijk tot een verdere uitbouw van de hobby te komen. De gemiddelde beurs was in die tijd smal, vissen en planten duur en hulpmiddelen, voor zover voorhanden zelfs érg duur en zeker niet voor ieders beurs bereikbaar. Het was dan ook een hele onderneming om een tropisch aquarium op te zetten. Ook het instandhouden was geen eenvoudige zaak. Even naar de dierenspeciaalzaak voor een middeltje zus of zo was er niet bij. De vereniging bracht echter uitkomst. Het delen van kennis en ervaring heeft in de loop van de tijd heel wat problemen opgelost zoniet voorkomen, maar ook op het gebied van techniek en hulpmiddelen had het verenigingsleven zo zijn voordelen. Binnen de vereniging was er altijd wel iemand die verstand had van… of tegen een redelijke prijs kon komen aan…

Vandaag de dag behoren deze beperkingen echter veelal tot het verleden. De gemiddelde beurs laat wel een en ander toe en aan vissen, planten, techniek en overige hulpmiddelen is geen gebrek meer. Dierenspeciaalzaken hebben een overweldigend assortiment, staan je met raad en daad terzijde en kennis vergaren is gewoon even zoeken op het internet. Desondanks moeten wij toch keer op keer constateren dat de beginner na zo’n half jaar, teleurgesteld en aanzienlijk armer de weg naar onze vereniging zoekt in de hoop nog een en ander, voor een fractie van de waarde te kunnen verkopen. Erg jammer want het kan beslist anders.

Bezint eer gij begint is dan ook het devies en een goede voorbereiding het halve werk. Veel leed kan simpelweg voorkomen worden door een gedegen voorbereiding. Boeken en internet kunnen je daar een heel eind bij helpen, maar persoonlijk contact met ervaren hobbyisten is van onschatbare waarde. Zij kunnen je helpen bij het tijdig signaleren van problemen, je adviseren maar ook inspireren. Met maandelijkse bijeenkomsten en interessante lezingen bieden wij de gelegenheid kennis te vergaren en te profiteren van de ervaringen en fouten van anderen. Schroom dus niet en kom gerust eens, kosteloos en zonder verdere verplichtingen langs.