31 maart 2010 had onze vereniging een doe avond over vijvers. Aan de hand van diverse materialen, welke beschikbaar waren gesteld door Hornbach Tilburg en de kennis van ons oud-lid Mario Dieltjes (groen engineer bij de Efteling), werd gezocht naar een informele avond over vijvers, met als speerpunt het onderwerp filtering. Uiteraard vond deze avond zoals altijd op ons gastadres, De Oliemeulen in Tilburg, plaats. Mario had op voorhand al voor wat informatie gezorgd uit diverse media. Deze werden na afloop ook uitgedeeld onder de aanwezige leden.
Één van de onderwerpen was o.a. de folie. Buiten de overbekende zwarte folie had Hornbach ook een rubber folie meegegeven. Dit kwalitatief uiterst rekbare en sterke materiaal wordt momenteel zeer veel gebruikt bij de Efteling. Juist het rekbare karakter is handig om overlopen of andere slangen waterdicht door te folie te verwerken. Ook bij koudere temperaturen is dit materiaal handig om te gebruiken omdat het, in tegenstelling tot de plastic folie, niet harder wordt. Ook is het UV-bestendig en gaat het vele male langer mee.
Om de randafwerking te bespreken hadden we de beschikking over vijvermandjes, jute, vijvergrond, turfblokken, en grindfolie. Zelfs aan verlichting voor in de vijver was gedacht. Zelf had Mario een kunststof mat meegenomen welke was voorzien van zakjes waar (vijver)aarde in kon welke dan weer kon worden beplant. Na enkele seizoenen is van de mat niets meer zichtbaar door de groei van de gebruikte planten.
Hoofdonderwerp werd tijdens de avond toch wel de filtering van een vijver. Hierin zijn diverse mogelijkheden.Handig zijn de diverse in de handel verkrijgbare filtersystemen. Deze avond hadden we de beschikking over een filter met drie kamers, welke met diverse materialen kan worden gevuld. Overigens zat er standaard al een vulling in.
Waar Mario uiteindelijk naar toe ging was het zogenaamde helofyten filter.In een vereenvoudigd schema komt het op onderstaande afbeelding neer:
De planten die met name geschikt zijn, zijn grasachtige planten, welke in staat zijn om deels onder water te staan zoals riet of lisdodde. Op deze wijze wordt het nuttige met het aangename gecombineerd. De werking is gebaseerd op de opname van afvalstoffen door de planten, maar vooral door de afbrekende werking door de bacteriën die zich in het substraat bevinden.
Uiteraard werden er vanuit de groep nog andere invalshoeken gezocht. Iedereen beheerd zijn vijver uiteindelijk op zijn eigen manier. Diverse tips en ideeën werden dan ook uitgewisseld.
Mario wil ik hierbij ontzettend bedanken voor het delen van zijn kennis. Hornbach Tilburg wil ik bedanken voor het beschikbaar stellen van de artikelen, welke maar een fractie zijn van het zeer grote assortiment op vijvergebied welke bij hen aanwezig is. Mede dankzij hen hebben we weer een uiterst fijne en kennisrijke avond gehad.