Korte samenvatting van lezing Theo Verheij over licht

07 juli 2011  |   Uncategorized   |     |   Reacties uitgeschakeld voor Korte samenvatting van lezing Theo Verheij over licht

Theo Verheij van aquarium vereniging Natuurvrienden gaf met zeer veel passie en enthousiasme een lezing over licht. Hij begon zijn verhaal met de rivieren en meren  in de landen rond de evenaar.  Daar heeft hij het licht gemeten en op heetst van de dag een lichtintensiteit van 340.000 lux kan worden gemeten. Dit is zoveel licht dat je gewoon niet kan snappen waarom de waterplanten zo goed floreren zonder dat ze last hebben van de alg. De sleutel van dit succes is te danken aan de grote hoeveelheid stroming van water wat voor de nodige verkoeling zorgt.

Voor ons aquarium kunnen we dit nooit nabootsen maar dit is ook niet nodig. Een goede verlichting boven je aquarium heeft minimaal 1500 lux nodig voor goede plant groei. Wat vooral belangrijk is dat je de maximale licht intensiteit niet de gehele dag nodig hebt. Het is belangrijk om de lichtintensiteit langzaam te laten ombouwen rond 12 uur zijn maximaal laten bereiken. Daarna moet je weer snel afbouwen. Na 16:00 nemen planten geen licht meer op en heb je dus alleen nog maar kijk licht nodig tot het einde van de avond. De technische commissie van Natuurvrienden-Zwolle maakt vooral aquarium met minimaal 7 licht groepen. Deze worden elk afzonderlijk aangestuurd door een ouderwetse tijdklok waar door ze het licht perfect kunnen inregelen. Daarnaast bespaar je tevens flink aan energie kosten door bewust om te gaan met het afstellen van je verlichting boven de aquarium.

Nu moet je natuurlijk meteen een groot aantal tl-buizen bij plaatsen in je aquarium. Op het moment is je biologisch evenwicht volledig ingesteld op de hoeveelheid licht in je systeem. Ga je in 1 keer te veel veranderen dan kun je dit evenwicht enorm verstoren met grote gevolgen. Langzaam opbouwen is het juiste advies.

Geen reactie mogelijk.

Related Posts

There is no related post.