Het maken van een terrarium achterwand

06 februari 2011  |   Nieuws   |     |   Reacties uitgeschakeld voor Het maken van een terrarium achterwand

HET ZELF MAKEN VAN EEN ACHTERWAND
Tekst en foto’s Roel Dieltjes

Op onze laatste vakantie in Zwitserland kwam ik veelvuldig een oude bekende tegen. Het betrof hier echter geen inwoner van Tilburg maar een vertegenwoordiger uit de familie der Lacertidae, de echte hagedissen. Het betrof hier de Italiaanse ruïne hagedis tegenwoordig Podarcis siculus campestris genoemd. Voorheen hete deze hagedis Lacerta sicula. In de jaren dat ik als jongste hulp in een plaatselijke aquarium/terrarium zaak werkte werden deze dieren nog veelvuldig legaal verkocht. Tevens had mijn oom welke mij met het terra virus heeft besmet deze dieren in die tijd ook in zijn collectie. Echter door de, in die tijd aangenomen wet dat Europese dieren niet meer zomaar gehouden mochten worden zijn ze eigenlijk verdwenen uit mijn hoop om deze dieren nog ooit eens te mogen gaan verzorgen. Ware het niet door er discussiërend met een bevriend terrariaan er achter te komen dat er vanwege de grote hoeveelheid nakweek dieren er een paar jaar geleden een mogelijkheid is gekomen om deze dieren toch weer te kunnen aan te schaffen. Iets wat in onze hobby tak ook bekend is met verschillende salamandersoorten waaronder bijvoorbeeld T. marmoratus. Kortom de bak welke ik in mijn tuin op een zonnige plek staat moest en zou worden aangepast zodat ik binnenkort weer hoop te kunnen gaan genieten van deze prachtige dieren.

Deze bak waarin ik voorheen mijn koppel ribbensalamanders (P.waltl) succesvol hield is met zijn afmeting van 100*40*50 totaal niet geschikt voor deze dieren en moest verbouwd worden. Ten eerste werd het dak bestaande uit horregaas gesloopt en daar boven op verscheen een opbouw zodat de huidige afmeting nu ruim verdubbeld is tot ongeveer 100*50*100. De onderste wanden bestaan uit inmiddels gedeeltelijk begroeide varen wortel platen en deze wilde ik in deze staat zo houden. Echter wat voor wand zou ik gaan gebruiken in de bovenbouw? De toekomstige bewoners behoren voldoende klim en schuil ruimte te krijgen en de orthodoxe kurkwanden voldoen hier eigenlijk niet aan. Bij ons in de stad komt men bij een handelaar bakken tegen met prachtige voor dit doel bruikbare achterwanden vervaardigd uit polyester. Ten eerste zijn deze wanden peperduur maar worden helaas niet los verkocht. Er bleef dus maar één optie over ZELF BOUW.

Nu heb ik echter totaal geen ervaring met het verwerken van polyester dus heb ik gekozen voor een andere vorm en wel met tempex. Dit vanwege de lage prijs van het te gebruiken materiaal, het gewicht en de eenvoudige mogelijkheid tot verwerken. De bedoeling was om een achterwand uit 3 delen te maken + 2 zijwanden.
Als eerste heb ik de basis gesneden en daarop heb ik met polyethyleen kit(polymax van Bison of polymer van Pattex) stukken tempex geplakt. Men kan echter ook siliconen kit hiervoor gebruiken de polyethyleen kit hecht naar mijn mening echter beter. Vervolgens heb ik de wanddelen verder naar wens gevormd met behulp van een hobbybrander.

De volgende stap bestond uit het voorlijmen van het geheel met een zeer goed hechtmiddel. Hiervoor gebruik ik altijd onverdunde Flevopol. Dit is een professionele voorstrijk welke eventueel ook verdund kan worden met water. In mijn oude huiskamer terrarium heb ik dit middel ook al eens gebruikt voor het maken van takken.(Zelfgemaakte takken van purschuim bestreken met een mengsel van verdunde Flevopol met tuinturf).

    

Na een dag drogen zijn de wanden bestreken met een laag pure cement. Hiervoor kan men echter ook kiezen voor eventueel tegellijm. Het cement wordt dusdanig aangemaakt zodat het eenvoudig is aan te brengen met een kwast. Na de eerste laag is vervolgens nog een tweede laag en een derde laag aangebracht dit ter versteviging en om de laatste restjes van het tempex weg te werken.

Na het drogen zijn vervolgens de wanden dik ingesmeerd met onverdunde Flevopol en vervolgens direct bestrooid met brekerzand. Naar 24 uur drogen vormt dit als het ware een harde korst met zand en ziet het er al redelijk natuurlijk uit. Dit zand wil echter nog wel voor een klein deel loslaten bijvoorbeeld tijdens het bevestigen aan de glazen wanden. Om dit te voorkomen heb ik als laatste stap het geheel nog eens twee maal ingespoten met blanke lak op acryl basis(MOTIP clear varnish).

Na het plaatsen in de bak heb ik er nog natuurlijke stenen en klimtakken bij geplaatst en zie het resultaat. Laat de sicula’s maar komen zou ik zeggen.

   

Uiteraard is de boven beschreven methode alleen geschikt voor het gebruik boven water. Voor het gebruik onder water kan men echter ook wel een dergelijke wand maken. Een lid uit mijn aquariumvereniging gebruikte hiervoor polystyreen platen(roofmate, styrodur, styropor etc.).
Dit materiaal is fijner van structuur en heel erg goed bewerkbaar. De steen formaties zijn ook met de kit op de basisplaat aangebracht en vervolgens ingesmeerd met watervaste tegellijn geschikt voor zwembaden. Na uitharding kan men de wand naar wens bijkleuren met bijvoorbeeld lak op acrylbasis. Ook kan men eventueel van tevoren kleurstoffen toevoegen aan de tegellijm. Als afwerking gebruikt men hier echter geen blanke lak of vernis maar epoxy hars met verharder (2 tot 3 lagen).

Het fijne van dit type materiaal ten opzichte van tempex is dat het nog eenvoudiger te bewerken is. Men kan het snijden of zagen in de gewenste vorm zonder dat het afbrokkelt. Men kan het echter ook bewerken door te schuren waardoor men prachtige rondingen in de kunst stenen kan creëren. Het is echter wel wat duurder in aanschaf.
Voor het gebruik van deze wand in het aquariumgedeelte dient men hem als het ware wel uit te logen. Dit doet men door het aquarium te vullen met water met daaraan toegevoegd 1 tot 3 gram zout per liter. Plaats in het aquarium een stromingspomp zodat er beweging ontstaat. Na 24 uur het water afhevelen en eventueel nog één of twee maal herhalen. Vervolgens opnieuw vullen en minimaal twee dagen filteren over actieve kool zodat storende elementen verwijderd worden. Let hierbij wel op dat actieve kool een absorptie middel is, zodra dit verzadigd is neemt het niets meer op het is dus raadzaam om ook dit substraat eventueel ook een keer te vervangen.

 

Wil men een dergelijke wand gebruiken voor een combinatie tussen water- en land gedeelte is het wel aan te raden om de wand in zijn geheel uit te logen om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen.
Veel plezier met het zelf maken van je eigen wanden. Het is wel arbeid intensief maar het geeft je ook veel voldoening. Daarbij is elke eigen gemaakte wand uniek want er bestaat er maar één. Namelijk die van jezelf.

Roel Dieltjes

Geen reactie mogelijk.

Related Posts

There is no related post.