In memoriam: Ad Karstel

06 februari 2017  |   Nieuws   |     |   Reacties uitgeschakeld voor In memoriam: Ad Karstel

In memoriam: 

Ad Karstel

 

Na een kort ziekbed is onze goede vriend en Secretaris van onze vereniging op 70 jarige leeftijd plots overleden. Zijn inzet voor onze vereniging maar ook voor aquarium hobby op zich was heel groot. Naast deze inzet zullen we ook zijn zachtaardigheid, en positiviteit en humor heel erg missen. Ad genoot van het leven en deelde zijn passie voor het leven en de hobby met ieder die hem naaste stond.

Ad het gaat je goed!

Ter herinnering aan Ad Karstel

“Nou daar ga je ouwe Dibbus”
Dit stond boven Ad zijn rouwbrief.
Dinsdag 31/1 kreeg ik het droeve bericht van Math , dat Ad Karstel was overleden, dit was echt schrikken. We hoorden wel vaker dat Ad ziek was, maar hij vocht zich er altijd wel weer bovenop, helaas nu niet, zijn reserve tijd was op zoals hij zou zeggen.
Als ik aan Ad Karstel denk, denk ik aan een zeldzaam positief mens, altijd klaar om zijn mede mensen (aquarianen) te helpen. Zijn lijfspreuk was dan ook “Geen Punt” en hij hielp waar hij kon. Toen ik Ad voor het eerst ontmoeten, zal omstreeks 1979/80 zijn geweest, In café Boulevard, waar a.v. “Scalare” zijn toenmalige thuishaven had.  Ik was al enkele jaren lid maar had nog nooit een verenigingsavond bijgewoond. Ik kwam daar terecht bij een kliekje bijzonder eigenwijze aquarianen ,die vooral erg druk met zich zelf waren,en de uitslag van de laatste huiskeuring kwamen bekijken. Een uitzondering was één persoon die ook wat aandacht voor een “nieuweling op kon brengen. Dit was mijn eerste ontmoeting met Ad Karstel, ik kan wel zeggen dat Ad op dat moment gezorgd heeft dat ik niet (onmiddellijk) verloren ging voor de georganiseerde  Aquarium liefhebberij. (want de getoonde bakken maakte ook niet echt indruk op mij)
Later ontstond er een vrienden groepje bij “Scalare”van verschillende gelijk gezinde aqarianen,waar Ad zeker een van de bindende krachten was,verder noem ik de namen van toen, die mij nu te binnen schieten, Wil Robben ,        Ad de Laat , Hans Mosseveld,Wim van Unen en verschillenden anderen later kwamen daar nog bij Wil Stoop , Guus van Dongen, Arno Klis, Gerard Poirters en vele anderen. Samen waren we op een best wel actieve wijze met onze hobby bezig. “Scalare “ kwam in die tijd dan ook  tot grote bloei, met een leden tal van meer dan 70 actieve leden was dit een prachtige periode.
In die tijd namen wij deel aan allerlei shows e.d. puur om onze hobby te delen. Ik herinner mij nog dat we deelnamen aan de klein dierenshow in de Blaak,waar we met ons vast groepje en vele  andere leden van “Scalare” een paar leuke bakken hadden ingericht en dia’s presenteerde. Een van die bakken , nogal een grote van 1,50×0,50×0,50 werd daar verloot om de kas wat te spekken. Maar tot onze grote schrik bleek laat op de zondagavond het winnende lot gevallen te zijn op het nummer van een mevrouw uit Arnhem (die geen vervoer had). Maar toen kwam Ad weer “Geen Punt” breng hem wel even. Dus op zondagavond bak leeg gemaakt, vervoert naar Arnhem daar weer ingericht en vervolgens diep in de nacht weer naar huis ( En maandag gewoon weer in alle vroegte naar zijn werk) Dit was Ad geen woorden maar daden. En de penningmeester was weer enkele honderden guldens rijker.
Verder regelden Ad   ook reisjes naar de dierentuinen van Keulen en Artis ,waar hij dan geregeld had, dat wij als een van de weinigen, achter de schermen van de diverse aquaria persoonlijke uitleg kregen.
Later verhuisden wij met “Scalare”naar de kantine van het NCB gebouw op de Spoorlaan, hier was Jef Spijkers een toenmalig lid, beheerder, hij had er voor gezorgd dat wij gratis gebruik van deze prachtige accommodatie konden maken, in ruil voor het bijhouden van het giga aquarium van ongeveer 3 meter bij 70 bij 90 cm.                                  Ook bij dit onderhoud was Ad altijd te vinden, “Geen punt”, Hier konden we ook drankjes verkopen, dit kwam de kas zeer ten goede, de penningmeester uit die tijd had weinig zorgen.
Verder als er wat technisch moest gebeuren of eventueel een fototoestel van een van de leden gerepareerd moest worden konden we altijd een beroep op Ad doen wederom “Geen punt”.
Met veel plezier denk ik ook nog terug aan de BBQ,s gehouden op camping Tulderheiden ,bij Ad de Laat en later ook bij andere leden in de tuin,  Ad en Ellie waren hier ook altijd graag geziene gasten en ook altijd aanwezig.
Het niveau van onze bakken was in die tijd ongekend hoog verschillende keren waren we met onze vereniging district kampioen
Ad zelf had niet zoveel met keuringen, zijn  kinderen mochten best wel een speelgoed autootje of iets dergelijks in zijn bak parkeren ”Geen punt”  dan maar wat minder punten bij de huiskeuring. Hij hielp liever andere leden naar een hoger niveau.Zolang als ik me kan herinneren zat Ad in het bestuur, eerst van “Scalare “en later van a.v. Ons Genoegen”  , waar hij ook aan de wieg stond van het weer opgaan van “Scalare” in “Ons Genoegen”. Je kon echt altijd op Ad rekenen “Geen punt”

Ik ben heel dankbaar dat ik Ad heb mogen kennen, een integerder en positiever mens als hij ken ik niet . Ik zal hem persoonlijk missen, maar ook voor “Ons Genoegen”  zal het gemis groot zijn.
Bedankt Ad voor alles wat je was en deed  Tonnie  Buskens     lid “Ons Genoegen” en oud voorzitter a.v. “Scalare” Idem Daphnia.

 

 

 

Geen reactie mogelijk.

Related Posts

There is no related post.