Levendbarende Vissen met Spleetoogjes
-Ronny Vannerom-
In deze nieuwe voordracht met de gepaste titel: ” LEVENDBARENDE VISSEN MET SPLEETOOGJES ” gaan we opzoek naar de half snavelbekjes. Over deze vissoort wordt alom zo weinig geschreven en ook in de aquaristiek zijn ze zeer zeldzaam terug te vinden. Om deze soorten te ontdekken moeten we richting het Indisch archipel afzakken waarbij het eiland Sulewasi een zeer belangrijkheid is voor de endemische soorten.
In de natuurwetenschap zijn de snavelbekjes reeds meer dan 200 jaar bekend maar het is pas sinds 1823 dat het eerste exemplaar van de Dermogensys Pusilla echt maar beschrijven is en toch duurt het tot eind 20ste eeuw
voordat de echte onderzoeken naar de verschillende soorten opgestart werd. Snavelbekjes komen uit de familie van de gepen en zijn jaren onder gebracht bij het geslacht Hemirhamphidae , het is maar sinds 2004 dat er speciaal familie, Zenarchopteridae , is opgericht voor deze groep van vissen. Tijdens onze reis in het Indische archipel komen we zeker de 3 verschillende soorten half snavelbekjes tegen. De soorten van Dermogensys, Nomorhamphus en Hemirhamphodon worden zeer duidelijk omschreven in vorm en in hun habitat. De meeste soorten zijn tevens endemisch in bepaalde regio’s. Hierdoor zijn de laatste jaren ook de meeste bedreigd voor uitsterving en dit met als reden van het massaal uitzetten van niet-inheemse vissoorten maar ook door de vervuiling en grote problematieke weersomstandigheden.
Naast de kennismaking van deze levendbarende soorten staan we ook stil bij de andere aanwezige dieren. Zo ontdekken we de zeer speciale Sulewasi garnalen of de vele endemische slakken ( bv Tylomelania soorten ) die
massaal aanwezig zijn in het Malili lake system. In deze Malili lake system dat bestaat uit verschillende grote en diepe meren, die tevens met elkaar verbonden zijn door rivieren , vinden we massaal vele endemische soorten terug zoals families van Telmatherina zeilvissen of uit de familie van de grondels. Naast onze doortocht in de bergen waar we de Nomorhamphus ontdekken zullen we ook onderweg en meer bepaald in de Lago Paso kennis kunnen maken met de vele endemische rijstvisjes.
Na de pauze maken we kennis de met een zeer vreemde levendbarende soort, namelijk de Hemirhamphodon, die we voornamelijk gaan terug vinden veen- en bosgebieden van Borneo. Deze grootste soort levendbarende heeft een gemiddelde lengte van 10 cm. Door hun speciaal gedrag zijn deze soorten de laatste decennia ook meer terug te vinden in de gespecialiseerde aquariums.
Na de bespreking geven we zeker nog een goed kijk mee zodat elke gewone aquariaan deze vissoort kan houden in zijn aquarium. De voor- en nadelen van het houden en kweken worden er zeker besproken. In de volksmond zal wel verteld worden dat deze vechtersbazen zeker niet thuis horen in een gezelschapsaquarium maar je zal merken in deze voordacht dat het zeker wel eens te proberen valt om ze te houden.
Hopend kan ik jullie boeien met deze nieuwe voordracht van een toch wel onbekende wereld van levendbarende vissen
Tenslotte: PLANTEN RUIL!
Neem je stekken dus maar mee!
Wanneer: Donderdag 17 mei 2018
Hoelaat: 19:30 – 22:30
Lokatie: Dierenpark De Oliemeulen Reitse hoevenstraat 30, Tilburg